Grefierii, arhivarii si celelalte categorii de personal auxiliar din justitie au incheiat greva de avertisment de luni dimineata. De mult timp, ei sunt nemultumiti ca nu si-au primit o serie de sporuri castigate in instanta, nu le sunt platite orele suplimentare, lucreaza in conditii improprii, iar normarea muncii si felul in care se face plata orelor suplimentare nu respecta Codul Muncii si legislatia in vigoare. Pe durata protestului, derulat intre 10:00 si 12:00, grefierii nu au intrat in sala de judecata. Procesele au fost reluate in ordinea stabilita pe lista dupa ora 12:00.
Intr-o conferinta de presa, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a aratat luni ca au fost gasite solutii pentru patru din cele cinci revendicari ale sindicatelor care reprezinta personalul auxiliar din justitie: "Solutiile pe care noi le-am gasit implica rezolvarea graduala, treptata a revendicarilor, esalonarea lor intr-un termen rezonabil in raport de resursele bugetare de care dispune Romania in prezent".
Dialogul cu trei din patru sindicate s-a derulat in bune conditii, o singura federatie insistand sa declanseze protestul de avertisment: "Pozitia inflexibila a unora dintre sindicalisti si lipsa marjei de manevra a ministerului nostru in problemele financiare ca urmare a bugetului alocat au condus la aceasta situatie", a explicat ministrul.
Pentru grefieri, problema orelor suplimentare neplatite a fost rezolvata printr-un acord semnat cu Ministerul Finantelor Publice. Protocolul "prevede plata orelor suplimentare din decembrie 2008 pana la zi si in continuare. Plata poate fi facuta de MJLC prin redirectionarea unor credite bugetare, dar acesta redirectionare nu poate fi facuta potrivit legii finantelor publice decat din semestrul doi, adica de la 1 iulie. Concret, potrivit protocolului suntem in masura sa achitam aceste sume incepand cu 1 iulie, fapt dec