O echipă de inspectori ai Uniunii Europeane a fost prezentă la Cluj-Napoca, săptămâna trecută, pentru a discuta cu magistraţii români despre evoluţia măsurilor de luptă împotriva corupţiei. Echipa au fost condusă de însuşi procurorul belgian Willem DePauw, expertul independent care va realiza raportul de monitorizare pe justiţie.
„România regresează pe toate fronturile împotriva luptei anticorupţie, măsurile dinaintea aderării fiind abandonate deliberat de către Guvern şi Parlament, iar ţara se va întoarce acolo unde era în 2003”, arată procurorul belgian, în 2007, în raportul său privind monitorizarea justiţiei româneşti.
Interesaţi de activitatea DNA
Inspectorii europeni au asistat la modul în care se desfăşoară procesele penale. Potrivit judecătorului Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, inspectorii au stat de vorbă cu magistraţii clujeni şi au fost foarte interesaţi de noul Cod de Procedură Penală şi de modul în care probele adunate în mod ilegal, prin tortură, ar putea fi folosite în instanţă.
„Procurorul DePauw a întrebat foarte multe despre noul Cod de Procedură Penală şi părea foarte documentat. În materie de corupţie, i-a interesat cam cât durează instrumentarea cauzelor de corupţie şi cum sunt lucrate acestea de către procurorii DNA. Le-am mai spus că din cauza atacurilor unor politicieni asupra justiţiei, foarte mulţi judecători se vor pensiona şi, astfel, va creşte gradul de încărcare cu dosare pe fiecare magistrat. Le-am mai spus şi probleme acute care privesc subfinanţarea sistemului”, a spus Danileţ.