Disponibilizările impuse de criză pot transforma colegii de birou în rivali acerbi în competiţia pentru păstrarea jobului. Dar nu practicile „neortodoxe“ sunt cele care te salvează. Criza se traduce deja prin disponibilizări masive, atât în sectorul privat, cât şi în cel de stat. Se estimează că cele mai lovite vor fi firmele mici, în cadrul cărora rata disponibilizărilor se va dubla, chiar tripla în a doua jumătate a acestui an faţă de perioada similară din 2
Disponibilizările impuse de criză pot transforma colegii de birou în rivali acerbi în competiţia pentru păstrarea jobului. Dar nu practicile „neortodoxe“ sunt cele care te salvează.
Criza se traduce deja prin disponibilizări masive, atât în sectorul privat, cât şi în cel de stat. Se estimează că cele mai lovite vor fi firmele mici, în cadrul cărora rata disponibilizărilor se va dubla, chiar tripla în a doua jumătate a acestui an faţă de perioada similară din 2008. Multe domenii, precum marketingul şi resursele umane, vor avea profund de suferit, este de părere Catrinel Meicu, consultant resurse umane. În aceste condiţii, competiţia dintre angajaţi pentru păstrarea jobului devine acerbă, miza fiind demonstrarea rezultatelor individuale în faţa şefilor. Compania de consultanţă „M27 Business Machine“ a demarat, de curând, cursuri de „anticoncediere“, în cadrul cărora sunt comunicate tehnici pentru păstrarea jobului şi trucuri despre cum să supravieţuieşti contrelor la limita eticii aplicate de colegii de serviciu. „Cine nu este patronul businessului său poate fi concediat“, explică Clement Dan, organizatorul cursului. Şi Daniela Necefor, managing partner la Total Business Solutions, spune că, în această perioadă, evaluările se fac pe baza performanţelor din trecut, iar cei care nu şi-au demonstrat competenţele şi loialitatea vor fi primii pe lista concedierilor.
Însă disponibilizările nu