Trei zile a fost sărbătoare acasă la Mircea Dinescu. O dată pentru că arta populară românească s-a înnodat aici cu cea a meşterilor bulgari, a doua oară, pentru că în apele Dunării de la Cetate a sosit scrumbia. Animaţia de peste zi s-a pironit seară de seară într-un tablou care pare dus la retuş. Un soare întreg, însângerat se scufundă lin dincolo de ape, în ritmul unei doine.
Capătul unui drum pietruit, de câţiva kilometri, se scurge într-un fundal în care geometria liniilor şi armonia culorilor îl pocnesc în cap pe orăşeanul picat din agitaţia urbană. Acasă la Dinescu, la Cetate. Freamătul liniştii, mirosul Dunării şi un apus de soare întorc pe dos orizonturile. De vineri, pe malul Dunării ăsteia "care are duhul ei", cum zice Mircea Dinescu, s-au întins mesele, s-a pornit muzica, s-au desfăcut butoaiele cu vin, iar meşterii şi-au scos din desagă lucrurile la care se pricep.
MEŞTERI ŞI SCRUMBII
"Târgul de meşteşuguri şi agroturism", aflat la prima ediţie, a adunat peste 50 de artişti populari din România şi Bulgaria. Ceramică, sculptură în lemn, împletituri din răchită sau papură, picturi şi icoane pe lemn sau pe sticlă, instrumente muzicale, marame, ii, costume populare, goblenuri, tablouri şi ouă încondeiate au fost aduse pe malul portului de la Cetate. Şarmul evenimentului a fost parfumat de aroma sarmalelor de gâscă fierte în vin, stufat de ied cu măcriş, cârnăciori de miel şi purcel cu fasole - specialităţile gazdei. Dinescu recunoaşte că pasiunile culinare îl fascinează din copilărie, când îşi privea bunicul grădinar gătind în bordeiul săpat în pământ.
Artă tradiţională, o privelişte magică şi o mâncare savuroasă fără E-uri au adus la Cetate sute de oaspeţi. Toate au fost asezonate în cele trei zile cu muzica rapsozilor şi formaţiilor de muzică populară. Printre aceştia, "Mambo Siria" şi Grigore Leş