Jumătate din companii fac disponibilizări. Nenumăratele acţiuni în justiţie prin care se contestă legalitatea concedierii sunt câştigate, de regulă, de angajaţi. Petre Marian Miluţ, preşedinte, Uniunea Naţională a Patronatului Român Cum se pot face disponibilizări cu costuri minime pentru companie? Când se fac disponibilizări, legea prevede imperativ anumite condiţii, aşa că este foarte greu să se facă optimizări. Singura măsură care ar putea dim
Jumătate din companii fac disponibilizări. Nenumăratele acţiuni în justiţie prin care se contestă legalitatea concedierii sunt câştigate, de regulă, de angajaţi.
Petre Marian Miluţ, preşedinte, Uniunea Naţională a Patronatului Român
Cum se pot face disponibilizări cu costuri minime pentru companie?
Când se fac disponibilizări, legea prevede imperativ anumite condiţii, aşa că este foarte greu să se facă optimizări. Singura măsură care ar putea diminua cheltuielile este păstrarea legăturii cu persoanele disponibilizate, pe perioada şomajului, pentru a permite reintegrarea lor, în cazul reluării procesului de producţie.
Ce soluţii poate adopta o firmă pentru a concedia, fără să-şi şifoneze imaginea?
Măsurile care sporesc încrederea angajatului faţă de patron sunt cele legate de transparenţa deciziilor conducerii (liderii de sindicat participă la consiliile de administraţie), de informarea salariaţilor cu privire la situaţia din societate, de sprijinul social, de cunoaşterea problemelor personale a cât mai multora dintre ei, de dezvoltarea forţei de muncă prin perfecţionarea profesională.
Ce formule de concediere sunt mai potrivite, pentru a evita eventuale litigii în instanţă?
Procedurile sunt clare, pentru că Inspectoratul Teritorial de Muncă urmăreşte ca disponibilizările să se facă potrivit legii. Uneori, inspectorii de la ITM vin în companii şi, în prezenţa reprezent