Angajati sa caute presupusele conturi secrete ale Ceausestilor, expertii straini si-au incetat misiunea la insistentele primului sef al SIE, Mihai Caraman. In 1990, spionul care a speriat NATO in plin Razboi Rece l-a avertizat pe primul ministru de atunci, Petre Roman, ca echipa internationala angajata de statul roman este pe punctul sa aiba acces la conturile spionajului romanesc. Acestea erau deschise la Banca Romana de Comert Exterior, institutie de la care canadienii sperau sa obtina informatii pretioase cu privire la schema deturnarii de fonduri in folosul dictatorilor.
Dupa ce ieri Romania libera a prezentat culisele activitatii expertilor straini, angajati sa ia urma presupuselor conturi secrete ale familiei Ceausescu, episodul de astazi analizeaza decizia lui Petre Roman de a "calma" elanul expertilor straini.
Din acel moment, misiunea acestora in slujba Guvernului de la Bucuresti a intrat accelerat pe o panta descendenta, iar la scurt timp contractul a fost reziliat. Numele generalului Caraman, cel care a declansat finalul acelei misiuni, este rasunator in lumea spionajului international. Ofiter CIE/DIE, Mihai Caraman a organizat si coordonat de la Paris, in anii ’60, o retea de spionaj care ii poarta numele. Aceasta a intrat in istorie dupa ce a reusit sa sustraga documente vitale din interiorul Cartierului General al NATO. Operatiunea a produs pierderi grele statelor din spatiul nord-atlantic, iar Caraman a fost decorat chiar de KGB.
Dupa ce ieri R.l. a prezentat culisele activitatii expertilor straini, angajati sa ia urma presupuselor conturi secrete ale lui Ceausescu, episodul de astazi dezvaluie cum a decis statul roman oprirea anchetei.
Astfel, cercetarile conduse de canadienii de la Peat Marwick Thorne si Gowling Stratshi & Henderson ar fi fost stopate in 1990, la interventia generalului Mihai Caraman, primul