Perioada de campanie a scrutinului europarlamentar se suprapune cu alegerile pentru un nou preşedinte al ţării. „Adevărul“ vă prezintă situaţia privind alegerile pentru Legislativul de la Bruxelles din celelalte 26 de state chemate să voteze, ca şi România, în perioada 4-7 iunie. În cursa pentru fotoliile din Parlamentul European, s-au înscris 15 partide de pe scena politică lituaniană. Printre aceste formaţiuni se află Partidul Patriei, Partidul Renaşterii Naţionale şi Mişcarea Liberală (care formează coaliţia de centru-dreapta, aflată la guvernare), Partidul Ordinii şi Dreptăţii, Partidul Muncii, Partidul Lituanian de Centru, Partidul Social Democrat din Lituania, Uniunea Social-Conservatoare Creştină.
Garanţie de 13.000 de euro
Potrivit legislaţiei din ţara baltică, partidele politice care s-au înregistrat în cursa electorală cu 65 de zile înainte de data alegerilor, au dreptul să-şi nominalizeze candidaţii pentru Legislativul European după plata unei sume de 45.000 de litas, echivalentul a 13.000 de euro. Dacă formaţiunile politice vor reuşi să-şi trimită reprezentanţii la Bruxelles, banii le vor fi returnaţi.
Campania pentru alegerile europarlamentare începe în ziua în care Comitetul Electoral Central publică lista candidaţilor, dată de la care nu trebuie să treacă mai mult de 30 zile până la alegeri. Cu 30 de ore înainte de deschiderea secţiilor de votare, campania se încheie.
În urma alegerilor din 7 iunie, lituanienii vor trimite în Parlamentul European 12 deputaţi, cu unul mai puţin ca în prezent. Din actualii europarlamentari, şapte sunt afiliaţi la Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din Europa, iar restul fac parte, câte doi, din alte trei grupuri: Grupul Partidului Popular European, Grupul Uniunea pentru Europa Naţiunilor şi Grupul Socialist. Din cei 13 actuali europarlamentari lituanieni