Tinerii sub 35 de ani trebuie să facă verificări o dată la şase luni, iar persoanele trecute de 40-50 de ani în fiecare zi. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu Unul din patru români are tensiunea crescută şi doar jumătate dintre cei diagnosticaţi cu această problemă se tratează corect, au declarat, ieri, specialişii Societăţii Române de Cardiologie.
Pe 17 mai, de Ziua Mondială a Hipertensiunii arteriale, în România va începe o campanie de prevenire a problemelor cu tensiunea, responsabile de multe com plicaţii.
Doar 27% dintre pacienţi sunt trataţi corespunzător
Medicii doresc să convingă populaţia să-şi măsoare regulat presiunea cu care curge sângele prin vene, pentru a preveni infarctul şi accidentele vasculare cerebrale.
Persoanele sub 35 de ani trebuie să-şi controleze tensiunea o dată la şase luni, cele peste 35 de ani, o dată la trei luni, iar după 40-50 de ani, zilnic.
Statisticile Societăţii Române de Cardiologie arată că doar 27% dintre pacienţii diagnosticaţi cu hipertensiune sunt trataţi corespunzător.
Medicii au atras atenţia că mulţi români obişnuiesc să întrerupă tratamentul odată ce ating valori-ţintă sau să consume multă sare, când tensiunea se echilibrează.
„Pacientul român tratează hipertensiunea ca pe o amigdalită. Când scad valorile, nu mai ia tratament, mănâncă sărat, nu mai trece pe la medic”, a subliniat profesorul Eduard Apetrei, cardiolog la Institutul „C. C. Iliescu” din Bucureşti.
Măsurarea tensiunii arteriale nu trebuie să devină o obsesie, ci o rutină. „La începutul tratamentului, este bine să vă măsuraţi tensiunea de două ori pe zi. După ce se echilibrează valorile, mai puteţi rări măsurătorile”, recomandă Eduard Apetrei. Pentru acasă, medicii recomandă dispozitivele electronice.
Tratamente ajustate periodic
Unul dintre motivele pen