Descentralizarea decisa de Guvern nu are sens daca Executivul nu transfera catre autoritatile locale si banii pentru activitatile ce ar urma sa cada in sarcina lor, cred unii primarii de mari orase, care se tem sa nu ia "teapa" din guvernarea Nastase cand li s-au transferat atributii, dar nu si fonduri suficiente.
"In guvernarea lui Adrian Nastase municipiul Timisoara a preluat vreo patru spitale, dar totul s-a facut in stilul epocii, adica fara resurse, iar noi, din bugetul nostru, am facut totul - reparatii, canalizari. Daca acum transferul nu se face cu surse, ei scapa de raspundere, iar noi platim", crede primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu (PNTCD).
Guvernul a aprobat duminica legile pentru transferul catre autoritatile locale al atributiilor de administrare in sanatate, politie si sport, iar in urmatoarele zile vor fi analizate proiectele de acte privind descentralizarea in educatie, agricultura, cultura si munca.
Spitalele, cu exceptia catorva, ar urma sa fie transferate in administrarea autoritatilor judetene sau locale. Politia comunitara se va transforma in politie locala si va fi sub controlul primarilor, care ar urma sa aiba un cuvant de spus si in managementul scolilor a caror intretinere cade deja in sarcina autoritatilor locale.
O descentralizare profunda, spune premierul Emil Boc. O derobare de raspundere, daca nu se dau si banii, spun primarii.
"Daca transferul nu se face cu marirea cotelor defalcate pentru autoritati, acest lucru nu poate sa ne bucure", spune George Scripcaru (PD-L), primarul municipiului Brasov.
"Descentralizarea este un lucru necesar. Eu, ca primar, sunt intrebat de ce politia nu face nu stiu ce treaba in nu stiu ce cartier. Politia nationala imi spune: domnule primar, noi nu avem treaba in cartier. Iar politistii comunitari nu au pregatire, nici macar pe cea fizica", adauga el. Pe de al