Ultimele tendinţe aduc o schimbare a destinaţiei acestui spaţiu, care nu mai este „ascuns”. În condiţiile în care gătitul a devenit mai mult o pasiune decât o activitate zilnică, impactul vizual are o importanţă majoră în amenajare. Pentru cei cu bugete mai consistente, amenajarea bucătăriei este realizată în principal după sfatul unor designeri. Cei care alocă mai puţini bani acestei operaţiuni imită în multe cazuri tendinţele impuse de primii. O primă mutaţie din ultimii ani legată de acest spaţiu ţine de relaţia sa cu alte camere.
Bucătăria nu mai este ascunsă, ci este integrată în living sau amplasată la vedere, într-un spaţiu deschis. „Bucătăriile seamănă din ce în ce mai mult cu un dining, sunt spaţiul în care se primesc oaspeţi, se dau mici petreceri, iar design-ul contează extrem de mult”, spune Rareş Beşliu, director de retail la Delta Design.
Acest fenomen a introdus în piaţă moda placării cu faianţă în totalitate a pereţilor, dictată mai degrabă de motive estetice decât practice.
Din cauza expunerii la umezeală şi pătare, bucătăriile, ca şi băile, reprezintă zone în care finisajele pereţilor se deteriorează des, necesitând renovare frecventă.
„Acesta este motivul pentru care alegerea soluţiilor decorative trebuie să ţină cont nu doar de aspect, ci şi de caracterul practic al vopselelor, pereţii bucătăriei având nevoie de o vopsea specializată, care să fie mai mult decât o soluţie decorativă şi să poată rezolva probleme precum condensul şi mucegaiul”, declară Ştefan Teodorescu, director marketing Fabryo.
Utilizarea faianţei rectificate, la modă
Folosirea faianţei pentru placarea pereţilor presupune în mod normal costuri mai mari, dar, dacă s-a optat deja pentru acel tip de bucătărie care comunică direct cu livingul, această soluţie se impune.
La modă sunt a