Marin Sorescu a trăit sub patru regimuri politice: monarhist, dejist, ceauşist şi postdecembrist. Literatura lui s-a bucurat de un succes constant fiind remarcată încă de la debut de George Călinescu.
Sorescu a fost unul dintre liderii generaţiei '60 (a debutat în 1964), generaţie prin contribuţia căreia literatura română a renăscut după jalea pustiului dogmatic impus până atunci. Marin Sorescu este unul dintre scriitorii care au spart clişeele şi au desfiinţat tiparele existente în literatură, delimitându-se clar de literatura proletcultistă. Este o figură emblematică a scriitorilor români contemporani de raftul întâi. Poet, dramaturg, prozator, eseist şi traducător, Marin Sorescu a fost cunoscut şi apreciat pe mai toate continentele planetei. Are peste 60 de volume, traduse şi apărute în străinătate. S-a simţit "Singur printre poeţi" şi ne-a îndemnat cu o gravitate ludică: "Uşor cu pianul pe scări!"... Romancierul Nicolae Breban îl caracterizează astfel:
"Marin Sorescu a răsărit în aerul deceniului al şaptelea, ca unul din personajele fantastice şi jucăuşe ale lui Shakespeare, ca un Puck în slujba unui zeu abstract, intermediar între stiluri şi genuri, apt de a îndeplini iute şi sclipitor orice misie de sorginte olimpiană".
Marin Sorescu a fost membru al Academiei Române, al Academiei Mallarme din Paris, al Academiei Europene de Ştiinţă şi Artă din Veneţia. A condus revista literară Ramuri şi a fost preşedintele filialei din Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. A fost ministrul Culturii între anii 1993 şi 1995. Născut în 1936, Marin Sorescu a trăit sub patru regimuri politice: monarhist, dejist, ceauşist şi postdecembrist.
DACĂ LITERATURA ESTE UN PARIU, TOTDEAUNA, CITITORUL CĂŞTIGĂ
Apărut în 1977, "Trei dinţi din faţă" este romanul mutilării destinelor celor care trăiesc într-un regim istoric absurd, în