Autorităţile centrale vor să le ia bani vânzătorilor de pe marginea drumurilor naţionale, iar oamenii sunt disperaţi că îşi vor pierde şi această sursă de venit din care oricum trăiesc de pe o zi pe alta. Micii comercianţi care vând fructe pe marginea DN22C Constanţa - Cernavodă, la ieşirea din Medgidia nu aflaseră ieri de intenţiile Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) de a-i taxa.
Compania vrea să perceapă taxe de la comercianţi pe motiv că aceştia folosesc ilegal şoselele, iar banii să îi folosească la repararea şi întreţinerea drumurilor, deşi se mai percep alte biruri şi de la proprietarii de autoturisme.
Tot mai mulţi bani
La Medgidia, standurile sunt pe marginea drumului naţional, dar pe un teren privat pentru care oamenii plătesc chirie. Autorităţile locale susţin că nu îi pot ajuta pe oameni pentru că nu au nicio atribuţie pe drumurile naţionale.
„Dau bani şi pentru maşina care transportă marfa, acum o să plătesc şi pentru ce vând. E de-a dreptul scandalos. De unde să avem atâţia bani din moment ce nu avem vânzare“, se justifică Angelica, vânzătoare. „Astăzi am vândut banane şi mere de
7 lei. Merge prost şi nu avem unde să mergem să muncim, iar în piaţa din oraş nu se mai cumpără“, se plânge Mihaela, colega ei.
Şi în celelalte localităţi străbătute de şosele, taxa ar fi valabilă. „I-ar distruge pe oameni dacă li se ia taxă, mai ales celor care vând în faţa porţii pentru că nu au unde“, a spus primarul din Valu lui Traian, Florin Mitroi.