Există riscul ca disputele să se acutizeze din cauza lipsei banilor, însă şi şansa ca partenerii să se apropie. Sursa: Shutterstock
Dificultăţile financiare generate de criză creează toate condiţiile pentru ca relaţiile familiale să se deterioreze. Criza, prin constrângerile sale, poate oferi şi şansa ca membrii familiei să se sprijine mai mult unii pe alţii şi să petreacă mai mult timp împreună, iar întreaga familie să iasă, astfel, în câştig.
„Mi-am dat seama că totul se ducea de râpă”
„Eu mi-am pierdut jobul în urma restructurărilor. Deşi soţul nu mi-a reproşat nimic, totul a început să meargă prost între noi. Mă simţeam inutilă pentru că ne descurcam greu”, povesteşte Daniela.
În ciuda eforturilor, femeia nu şi-a găsit un loc de muncă timp de patru luni. „Pentru prima dată în 16 ani am avut o ceartă urâtă cu soţul meu - la un moment dat el a ieşit din casă şi nu a mai venit până dimineaţă. Mi-am dat seama atunci că totul se duce de râpă. Copiii sufereau foarte mult. În cele mai urmă, am acceptat un post de contabilă, pe un salariu nu foarte mare. Relaţia cu soţul e mai bună, dar e mult de muncit ca să fie cum era înainte”, povesteşte femeia.
Riscurile să apară probleme din cauza crizei sunt mai mari în familiile în care există deja conflicte. „Acolo unde unul dintre so ţi se consideră dezavantajat de faptul că el duce greul familie, criza va scoate la iveală rupturile care erau mascate, care nu erau la vedere”, afirmă psihiatrul Florin Tudose.
Criza oferă însă şi o nesperată şansă: „Oameni care erau mai mereu plecaţi acum au mai mult timp să se implice în educaţia copiilor”, adaugă psihiatrul. Reuşita depinde de abilităţile fiecăruia de a gestiona problemele. „Un individ poate să reverse totul asupra celor din familie şi să-i socotească vinovaţi pentru toate problemele, altul poate să