România îşi va rezolva problemele cu Republica Moldova printr-un dialog bilateral, fără a le transfera în planul instituţiilor din care ţara noastră face parte, a declarat astăzi ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconesc. El a precizând că reacţia de "abţinere" a autorităţilor de la Bucureşti în relaţia cu Chişinăul a fost apreciată "de toată lumea, inclusiv de SUA", informează Agerpres. " Din punctul României de vedere, aspecte bilaterale, care, la un moment dat, chiar dacă sunt induse din altă parte, apar într-o relaţie bilaterală - se întâmplă în relaţiile dintre state - aceste aspecte bilaterale le vom rezolva în plan bilateral. În mod categoric, noi nu aducem o relaţie bilaterală în planul funcţionării instituţiilor din care facem parte. Nu ceilalţi trebuie să ne rezolve problemele. Ni le vom rezolva singuri, pe căile şi cu mijloacele care ne stau la îndemână ", a spus Cristian Diaconescu, în cadru unei conferinţe de presă.
" Este cunoscută în detaliu întreaga dezvoltare a acestei situaţii şi orientarea pozitivă, cum ar fi Parteneriatul Estic, continuarea dialogului pe căile posibile este nu numai necesară, dar chiar şi încurajată de partenerii noştri europeni şi euro-atlantici. Dacă vom gândi pozitiv, şi nu neapărat în termeni sancţionatorii, eu cred că situaţia în general se va îmbunătăţi ", a declarat Diaconescu.
Pe de altă parte, el a evitat să dea o dată la care va fi numit un nou ambasador la Chişinău, dar a explicat că va aştepta, mai întâi, alegerea preşedintelui ţării de către Parlamentul R.Moldova. Mandatul lui Vladimir Voronin expira în această lună.
" Vom vedea care este nivelul dialogului politic pe care partenerii noştri din ţara vecină îl doresc a-l stabili împreună cu noi. Aşteptăm formarea noului guvern, nominalizarea preşedintelui - cei care au atribuţiuni constituţionale pentru a construi p