Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) vrea să le impună o taxă micilor comercianţi de la marginea şoselelor pentru a repara drumurile. Autorităţile sanitare sunt de părere că astfel nu se rezolvă problema igienei spaţiilor de desfacere. Comercianţii ambulanţi de pe drumurile naţionale din judeţul Braşov spun că ar fi de acord cu introducerea unei taxe de folosire a domeniului public. Singura lor teamă este, însă, să nu fie obligaţi să plece apoi cu tarabele de la marginea şoselelor. „Suntem bătrâni şi dintotdeauna ne-am ocupat de creşterea animalelor. Pentru asta nu ne-a dat nimeni pensie, nimic. Şi trăim doar din comerţ. Depinde ce taxă vor să pună, dar în principiu noi o s-o plătim, numai să ne lase să ne vindem marfa. Şi aşa vânzările merg din ce în ce mai rău şi sunt zile când stăm de dimineaţa până seară şi nu câştigăm nimic” , ne-a spus Irina Gârbacea, de 60 de ani, care a venit tocmai din Bran pe DN 1, la ieşirea din Predeal, pentru a-şi vinde produsele.
Vânzătorii spun că, totuşi, comerţul la marginea drumului este mult mai bănos decât cel din piaţă. Preţurile nu sunt fixe şi, în general, se negociază cu clientul, ceea ce face ca, în special cei mai grăbiţi, care se află în permanenţă pe drum, să prefere să cumpere de la vânzătorii ambulanţi.
Taxa nu e o soluţie
În schimb, autorităţile sanitare cred că introducerea unui asemenea „bir” nu ar rezolva problemele legate de respectarea igienei, dar şi de originea produselor. „Acest tip de comerţ este o bombă cu efect întârziat. Alimentele stau direct sub razele soarelui şi sunt contaminate cu gazele de eşapament. De asemenea, multe dintre ele sunt falsuri. Cumpărarea produselor alimentarea de la marginea şoselei este un risc, pe care şi-l asumă consumatorul” , a precizat Dorin Enache, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pen