Ministerul de Externe caută o formulă de a-i sprijini pe cetăţenii români să completeze cât mai corect formularele pentru obţinerea vizelor SUA, rata de respingere fiind singurul aspect problematic pentru eliminarea vizelor americane, a declarat Cristian Diaconescu.
Ministrul român de Externe, care s-a întors dintr-o vizită în SUA, a vorbit marţi, la Bucureşti, în termeni foarte optimişti despre includerea României în Visa Waiver, programul american de scutire de vize pentru cetăţenii care călătoresc în SUA. El a spus că, în prezent, "nu mai avem de îndeplinit decât o serie de criterii tehnice de acces în programul american de scutire de vize, mai ales în ceea ce priveşte scăderea ratei de refuz, undeva sub 10%".
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a arătat că "statele din jurul României, cum ar fi Ungaria, au reuşit să intre în programul Visa Waiver încercând la nivel instituţional - şi reuşind se pare - să îşi sfătuiască concetăţenii în ceea ce priveşte această formularistică. Multe dintre cererile de viză sunt respinse pentru că nu se respectă anumite condiţionalităţi în legătură cu această formularistică, şi nu neaparat pentru că respectivul cetăţean ar reprezenta un pericol sau pentru că ar fi, din punct de vedere legal, într-o situaţie contrară prevederilor legale care funcţionează în Statele Unite".
OPTIMISM
Întrebat dacă îşi menţine declaraţiile referitoare la faptul că vizele ar putea fi eliminate până la sfârşitul anului, Diaconescu a răspuns afirmativ. Totuşi, mass-media din România a relatat recent că SUA vor înăspri din luna iulie condiţiile de intrare în Visa Waiver, scăzând plafonul ratei de refuz a vizei de la 10% la 3%. Din cele şase state din UE pentru care SUA menţin obligativitatea vizelor (Malta, Cipru, Grecia, Polonia, Bulgaria şi România), un număr de trei au rata de refuz a vizelor peste 3% (România