Eliminarea pragului de detinere la capitalul societatilor de investitii financiare (SIF) este solutia fireasca, si nu majorarea acestuia la 5%, considera Bogdan Chetreanu, comisar in cadrul CNVM.
"Majorarea pragului la 5% nu este o solutie. Cum nu este o solutie nici majorarea acestuia la 50%, nici la 90%. Solutia fireasca, europeana, este eliminarea totala a pragului", a declarat ieri Chetreanu, prezent la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
El a precizat ca, in conditiile in care nu s-au finalizat discutiile privind acest subiect, exprima punctul de vedere personal, nu opinia CNVM.
La randul lui, Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, a afirmat, referindu-se la ridicarea pragului la SIF-uri la 5%, ca, in acest moment, ministerul poarta discutii cu Parlamentul si CNVM. El a precizat ca majorarea pragului este o miscare care va duce la cresterea volumului de tranzactionare si a cotatiilor SIF-urilor. "Trebuie sa evaluam (ridicarea pragului de detinere la SIF-uri la 5% - n.r.), intrucat implica si modificari legislative. In primul rand implica discutii cu Parlamentul, dar si cu CNVM", a precizat Dragoi.
Reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti sustin ca au propus si Ministerului de Finante o initiativa legislativa privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri la 5%.
In urma cu doi ani, fostul senator PD-L Ionut Popescu a avut o initiativa similara, privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%, insa nu s-a bucurat de sprijin politic, proiectul fiind blocat la nivelul comisiilor parlamentare. Cei care au reluat ideea majorarii sustin insa ca de data aceasta exista mai multa deschidere privind modificarea legislatiei SIF-urilor.
Precedenta modificare a pragului la SIF-uri a fost operata in 2006, cand Parlamentul a decis ridicarea acestuia d