În curând, va fi lansată în România, Academia europeană pentru HIV/SIDA şi boli infecţioase, instituţie care va face parte din din noua strategie de sănătate publică, a anunţat, astăzi, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, în cadrul întâlnirii cu subsecretarul general al ONU şi director executiv al UNAIDS, Michel SIDIBE. Sursa: Agerpres
Modul în care ţara noastră a gestionat problema pacienţilor infectaţi cu HIV a primit aprecieri pozitive din partea ONU, oficialul subliniind că România este "un exemplu în regiune".
În cadrul aceleiaşi întruniri au fost trecute în revistă progresele pe care ţara noastră le-a înregistrat în privinţa identificării de soluţii optime pentru susţinerea pacienţilor afectaţi de HIV/SIDA. De asemenea, au mai fost discutate şi modalităţile prin care experienţa României va putea fi replicată în perspectivă la nivel de regiune şi a fost analizată posibilitatea înfiinţării, sub egida ONU, a unui secretariat tehnic care să integreze activităţile HIV/SIDA la nivel de regiune.
Formare de specialişti zonali
Cu acest prilej, ministrul Sănătăţii a anunţat înfiinţarea Academiei europene pentru HIV/SIDA.
„Dorim ca această Academie să fie un centru reprezentativ pentru ţările din regiune, care să stabilească standardele de îngrijire axate pe resursele şi nevoile acestora. Această instituţie face parte din noua strategie de sănătate publică pentru perioada 2009-2012 la care lucrăm în prezent” , a declarat Ion Bazac.
Instituţia va funcţiona în cadrul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” şi va reprezenta atât un centru de pregătire pentru specialiştii din zonă, cât şi o instituţie în care se vor organiza acţiuni ştiinţifice şi se vor realiza studii multicentrice, astfel încât să crească accesul pacienţilor la terapie.
Abordare resposabilă
În România, pe