Chirurgia estetică nu mai este o preocupare strict feminină. Dovadă: numărul tot mai mare de bărbaţi care au trecut pragul clinicilor de specialitate în ultimii ani. Şi ei, ca şi femeile, vor să-şi îmbunătăţească aspectul, să şteargă semnele îmbătrânirii şi să-şi remodeleze silueta.
"Aproximativ 10% din totalul celor care apelează la chirurgia estetică sunt bărbaţi. Accesul la informaţie a jucat un rol important în acest sens. Bărbaţii care solicită asemenea intervenţii sunt bine documentaţi, ştiu exact ce vor şi la ce să se aştepte. Pe de altă parte, este vorba şi despre o mai mare preocupare pentru aspect. Medicina estetică oferă acum o multitudine de soluţii, care se adresează deopotrivă femeilor şi bărbaţilor", spune doctorul Radu Voicu, medic primar de chirurgie plastică şi reparatorie în cadrul Spitalului Universitar CF 2 din Bucureşti.
Bărbaţii tineri apelează la rinoplastie (corecţia nasului), otoplastie (corecţia urechilor) sau la operaţia de micşorare a sânilor (ginecomastie). Pe măsură ce înaintează în vârstă, zona de interes a bărbaţilor devine faţa, fiindcă semnele îmbătrânirii devin din ce în ce mai vizibile. "Femeile sunt preocupate de apariţia ridurilor şi de alte imperfecţiuni ale feţei încă de la vârsta de 25-30 de ani, în vreme ce bărbaţii recurg la chirurgia estetică abia de la 40-45 de ani. Cele mai solicitate proceduri după această vârstă sunt blefaroplastia (corecţia pleoapelor) şi corecţia ridurilor", spune specialistul.
Rinoplastia
Nasul este elementul central al feţei, iar atunci când el nu corespunde unor criterii estetice se poate recurge la o operaţie de remodelare a nasului. "Bărbaţii solicită rinoplastia, pentru micşorarea sau pentru îndreptarea nasului. Femeile, în schimb, doresc şi corecţii de detaliu, cum ar fi ridicarea nasului sau îngustarea bazei acestuia. Asemenea detalii preocupă mai