Inca de la sosirea sa pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, Papa Benedict al XVI-lea a abordat toate temele dificile in legatura cu care i se cerusera clarificari sau pozitii. Nu a lipsit nici pledoaria pentru solutia a doua state in care "ambele popoare (israelian si palestinian) sa poata trai in pace in propria lor patrie, cu frontiere sigure si recunoscute international". Sustinuta de comunitatea internationala, aceasta solutie a fost respinsa de actualul premier israelian, Benjamin Netanyahu, si de formatiunea sa, fiind posibila insa o nuantare a pozitiei dupa vizita pe care Netanyahu o va face in curand la Washington.
In acelasi prim discurs, papa a condamnat antisemitismul si a aratat ca vizita sa in Israel ii da "ocazia de a onora memoria celor sase milioane de evrei victime ale Shoah (cuvantul ebraic pentru Holocaust – n.r.)", prin vizita la Memorialul Holocaustului, Yad Vashem, programata chiar ieri dupa-amiaza, in prima dintre cele cinci zile ale vizitei in Israel si in Cisiordania, si de a se "ruga pentru ca omenirea sa nu mai fie niciodata martora unei crime de o asemenea magnitudine". Benedict al XVI-lea a aratat ca "trebuie facute toate eforturile pentru a combate antisemitismul (…) si pentru a promova respectul si stima pentru membrii oricarui popor, trib, grup lingivistic sau natiuni din lume".
La randul lor, gazdele israeliene au organizat o primire cu o incarcatura emotionala peste asteptari, presedintele Shimon Peres salutandu-l in latina pe papa ca "intaiul intre credinciosi". "Consider vizita dumneavoastra aici, in Tara Sfanta, ca o misiune spirituala de cea mai inalta importanta: o misiune de pace. O misiune care consta in semanarea semintelor tolerantei si in eradicarea celor ale fanatismului." Alaturi de presedintele Peres si de premierul Benjamin Netanyahu, papa a ascultat Imnul Pontifical si Imnul Statului Israel, dar si acorduri