La 7 mai s-a împlinit un an de când Dmitri Medvedev a devenit preşedinte al Rusiei. Declaraţiile sale privind libertăţile cetăţeneşti, reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei păreau să anunţe un nou dezgheţ. Însă aşteptările pe care le trezise nu s-au împlinit. Realizările sale, îndelung comentate de presa democrată rusă şi de media internaţională, se reduc la un interviu tern oferit publicaţiei Novaia gazeta, cunoscută pentru atitudinea sa critică la adresa puterii, la o întâlnire de 3 ore cu activiştii pentru drepturile omului, cărora li s-a adresat cu dragi colegi, şi la blogul personal, unde se pot citi opinii critice despre mersul lucrurilor în Rusia. Mai sunt o seamă de zvonuri despre ceea ce presa moscovită a botezat războiul aparatelor, adică despre lupte de culise care s-ar duce între echipa de la Kremlin şi cea a premierului Putin.
Ultimele iluzii privind îndulcirea regimului autoritar au fost spulberate de noul proces intentat lui Mihail Hodorkovski, oligarhul care a îndrăznit să-l înfrunte pe Putin, condamnat la 8 ani închisoare, şi de falsificarea alegerilor pentru postul de primar al oraşului Soci.
Singurul succes al lui Medvedev este modificarea Constituţiei, prin prelungirea mandatelor preşedintelui, de la 4 la 6 ani, şi deputaţilor de la 4 la 5 ani. Astfel, Putin s-ar putea întoarce la Kremlin în 2012 şi conduce Rusia până în 2024. La acea dată, Putin va avea 72 de ani. Cu patru ani mai puţin decât a avut Brejnev când a murit.
La 7 mai s-a împlinit un an de când Dmitri Medvedev a devenit preşedinte al Rusiei. Declaraţiile sale privind libertăţile cetăţeneşti, reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei păreau să anunţe un nou dezgheţ. Însă aşteptările pe care le trezise nu s-au împlinit. Realizările sale, îndelung comentate de presa democrată rusă şi de media internaţională, se reduc la un interviu tern oferi