Deşi în această perioadă companiile iau măsuri de limitare a bugetelor, sumele alocate expaţilor sunt suficiente pentru a menţine segmentul chiriilor scumpe. În ciuda situaţiei economice nefavorabile, închirierile rezidenţiale de lux sunt încă destul de solicitate. Preţurile pe acest segment nu au înregistrat scăderi semnificative. Expaţii sunt cei care susţin piaţa de închirieri a imobilelor rezidenţiale de lux, chiar şi în vreme de criză. Deşi în această perioadă companiile iau măsuri de limitare a costurilor, a bugetelor sau chiar reduceri salariale pentru expaţi, sumele alocate acestora pentru chirii sunt suficiente pentru a menţine segmentul de închirieri de lux în topul activităţii imobiliare de pe piaţa românească.
„Comparativ cu 2008, cererea pe acest segment nu a înregistrat fluctuaţii, deşi au existat mai multe informaţii despre retragerea mai multor expaţi la nivelul pieţei. Am avut şi situaţii de reajustări de bugete în sensul micşorării lor.
În aceste cazuri, mulţi expaţi au optat pentru găsirea unor locuinţe conform noilor bugete”, spune Oana Fâcă, Corporate Senior Consultant al companiei de consultanţă imobiliară ESOP.
Cele mai mici scăderi din piaţă
În condiţiile în care în alte segmente ale pieţei imobiliare s-au consemnat scăderi de peste 50%, sectorul închirierilor rezidenţiale de lux a avut cele mai mici diminuări de preţuri.
„Percepţia generală atât la nivelul proprietarilor, cât şi la nivelul chiriaşilor, este că de la începutul acestui an chiriile au înregistrat o scădere de numai 15% faţă de luna decembrie 2008”, spune Fâcă.
În ansamblu, preţurile de prezentare au rămas aceleaşi ca şi în anul trecut. Costurile ofertei de profil pentru apartamente în blocuri noi, în zona de nord a Capitalei, Dorobanţi, Floreasca, Aviatorilor, Primăverii, Herăstrau se situează