Apartamentele din fondul locativ „comunist” din majoritatea oraşelor mari din ţară costă semnificativ mai puţin decât în aprilie. Tendinţa de diminuare a costurilor va persista şi în perioada următoare. De la Prut până la Tisa, valul ieftinirilor mătură tot ce îi iese în cale. În aceste condiţii, interesul potenţialilor cumpărători creşte de la o zi la alta. Potrivit unei monitorizări pe luna aprilie, realizată de site-ul imobiliare.ro pentru „Adevărul” în 18 dintre cele 24 de oraşe mari din ţară, costurile apartamentelor construite înainte de 1989 s-au micşorat semnificativ în Arad, Bacău, Braşov, Brăila, Cluj, Constanţa, Focşani, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Tîrgu Mureş, Timişoara. „Am constatat încă din a doua jumătate a anului trecut o tendinţă de ieftinire aproape constantă a sectorului rezidenţial.
În primele luni ale anului în curs, această tendinţă a continuat în toate oraşele mari din ţară, însă cu un ritm diferit de la un oraş la altul: Constanţa, de pildă, prezintă un ritm de scădere mai mic decat Iaşiul, Bucureştiul sau Timişoara”, afirmă Daniel Crainic, marketing manager în cadrul imobiliare.ro.
Cel mai dinamic segment şi la Baia Mare
În Capitală, segmentul de apartamente vechi a fost, în primul trimestru, cel mai dinamic din întreaga piaţă imobiliară, potrivit unui raport recent al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker. Situaţia este similară şi în Baia Mare.
„Explicaţia constă în faptul că apartamentele vechi sunt disponibile imediat”, spune Virginia Herţa, manager al agenţiei imobiliare locale GMG Imo. Un alt aspect care defavorizează apartamentele în blocuri noi este reprezentat de amplasamentul acestora. De obicei, majoritatea clădirilor rezidenţiale noi din Baia Mare sunt poziţionate la periferia oraşului, iar beneficiarii evită să se mute în