Deficitul comercial al Romaniei a scazut in primul trimestru de peste doua ori fata de perioada similara din 2008, in contextul in care reducerea importurilor de 35% a depasit declinul de 19% consemnat de exporturi, potrivit Institutului National de Statistica.
Exporturile realizate de Romania in primul trimestru au fost de 6,56 mld. euro, iar importurile au totalizat de 8,55 mld. euro. In martie, exporturile au insumat 2,55 mld. euro, pe fondul unei scaderi de doar 6,9%, iar importurile au totalizat 3,12 mld. euro, pe fondul unei scaderi de 35%.
Scaderea exporturilor din luna martie a fost semnificativ mai redusa fata de scaderile din lunile anterioare, de peste 20%. „Putem privi partea plina a paharului, ca scaderea in exporturi s-a diminuat in martie fata de primele luni ale anului. Dar partea goala e ca anul trecut in aceeasi perioada inregistram cresteri de 20% in volumul exporturilor. Nu vom mai ajunge la nivelul de anul trecut", spune Valentin Brebenel, consilier in cadrul Departamentului de Sinteza Comert Exterior din cadrul Ministerului pentru IMM. In primul trimestru, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de masini si echipamente de transport (40,6% la export si 32,2% la import) si alte produse manufacturate (37,8% la export si respectiv 32,2% la import).
Importurile au ramas in urma
Importurile au inregistrat in martie o scadere anualizata de 35%, dupa ce in februarie si ianuarie reducerea a fost tot de 36 - 37%, potrivit INS. Evolutia importurilor era in general corelata cu exporturile, dat fiind faptul ca in unele domenii 80% din materiile prime utilizate in fabricare produselor pentru export veneau la randul lor din importuri, asa-numitele materii prime de completare. Daca exporturile s-au revigorat, de ce nu s-au revigorat si importurile, din moment ce a existat o ce