Hecser Laszlo urmăreşte ştinţific un fenomen care-i înspăimântă pe oamenii obişnuiţi: suicidul. Criza ar putea modifica graficele pe care le urmăreşte. Şeful Institutului Medico-Legal Târgu Mureş, dr. Hecser Laszlo, realizează din 2002 singurul studiu prospectiv din ţară privind fenomenul suicidar, în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.
Programul conţine un chestionar la care răspund aparţinătorii sau cei apropiaţi sinucigaşului, şi o listă de analize rezultate din examenul medico-legal, macroscopic, histologic şi toxicologic. Conform concluziilor sale, dacă media în Europa este de 10 sinucigaşi la 1.000 de locuitori, în România sunt în jur de 16 cazuri, iar în zonele locuite de maghiari, aproape dublu. Mai exact, în ordine, judeţele menţionate, plus Satu Mare, se menţin în fruntea cazurilor de suicid, pentru dr. Hecser existând o seamă de explicaţii, care ţin mai mult de alte ştiinţe analitice - psihologie, psihiatrie, antropologie, istorie etc.
”Nu e un argument faptul că maghiarii s-ar afla în minoritate în România, pentru că şi în Ungaria media sinucigaşilor e peste cea europeană. Ce pot să spun e că două treimi dintre sinucigaşii maghiari sunt de religii protestante şi neoprotestante, nu şi romano-catolice. Mulţi sunt alcoolici cronici, au probleme emoţionale, dar ei altfel erau sănătoşi, având situaţii sociale şi financiare stabile, peste medie. Oricum, doar 10% din cazuri sunt cu probleme psihice severe”, arătă şeful IML Târgu Mureş.
Situaţia pe anul trecut
Hecser a remarcat că după ani de zile în care rata sinuciderilor a depăşit-o cu 20 la sută pe cea europeană, 2008 a fost primul în care trendul fenomenului a fost în scădere. Astfel, dacă media anuală, în judeţele cu populaţie preponderent maghiară este de 140 de cazuri, anul trecut s-au înregistrat circa 100 de sinucideri. „Probabil „boomul” econo