Conform celui mai recent raport al economistilor institutiei, inasprirea conditiilor de pe pietele financiare globale, inversarea intrarilor de capital si reducerea pietelor de export au accelerat inversarea trendului de crestere economica. Citi a revizuit in scadere si estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2010, de la 4% la 1,3%.
„Deteriorarea inregistrata de increderea consumatorilor si indicatorii privind increderea in economie, combinata cu majorarea ratei somajului de la 4,4% in decembrie la 5,7% in aprilie, subliniaza severitatea reducerii activitatii economice", potrivit Citi.
Analistii bancii americane apreciaza insa ca acordul de finantare incheiat de Romania cu FMI, UE si alte institutii, in valoare de 20 mld. euro, imbunatateste perspectivele economiei pe termen scurt si mediu. „Apreciem ca implementarea cu succes a programului de sprijin de la FMI si UE are implicatii importante in afara de depasirea cu bine a crizei. Astfel, implementarea credibila a programului ar trebui sa situeze Romania intr-o pozitie mai puternica pentru intrarea in mecanismul ERM 2 in 2012."
Economistii Citi considera ca deficitul de cont curent se va ajusta de la 12,3% din PIB anul trecut la 7,4% din PIB in 2009, respectiv de la 17 mld. euro la 9 mld. euro.
In ceea ce priveste evolutia inflatiei, analistii considera ca rata anuala va scadea in jurul a 5% la finele anului, de la 6,3% in 2008, in contextul ieftinirii preturilor la alimente si marfuri, precum si al situatiei nefavorabile a cererii agregate si al revenirii monedei nationale.
Conform celui mai recent raport al economistilor institutiei, inasprirea conditiilor de pe pietele financiare globale, inversarea intrarilor de capital si reducerea pietelor de export au accelerat inversarea trendului de crestere economica. Citi a revizuit in scadere si estimarile privind cr