Din cauza cresterii recuperarilor de masini, avansul la leasingul auto a crescut la cel putin 20-30%, dupa ce anul trecut a fost de 5%-15%, spun sefii firmelor de leasing.
Majoritatea companiilor de leasing au majorat in ultima perioada avansurile cerute clientilor, in special la finantarile pentru achizitia de autoturisme, astfel incat sa minimizeze pierderile in cazul in care clientul nu isi mai poate plati ratele.
Anul trecut unele companii practicau chiar si avansuri de 5% la finantarile auto, media pe piata fiind de circa 15%, in timp ce in prezent un client care vrea sa isi cumpere o masina in leasing trebuie sa vina cu cel putin 20% din valoarea acesteia, sau chiar 30% in cazul unor finantatori.
Companiile incearca sa se protejeze astfel de riscul de neplata, avand in vedere ca din trimestrul patru al anului trecut numarul masinilor recuperate de la clienti cu probleme financiare a crescut foarte mult, fiind estimat la circa 10.000 pe intreaga piata, iar revanzarea acestora nu este deloc usoara. "De la 1 aprilie am majorat avansurile la auto si nu mai acordam finantari cu mai putin de 30%, in timp ce inainte avansurile erau de 15-20%. Chiar si asa nu mai ai certitudinea ca iti recuperezi pierderea daca clientul iti returneaza masina. Anul trecut, cu un avans de 30% nici nu te uitai cui ii dai finantarea, acum insa te uiti mult mai atent la client", spune Claudiu Stanescu, directorul general al BCR Leasing, a doua companie de pe aceasta piata.
La o masina cu un pret de 12.000 de euro fara TVA, clientul trebuie sa vina acum cu un avans de 3.600 de euro, in timp ce in trecut avea nevoie sa economiseasca mai putin, circa 1.800-2.400 de euro.
"Desigur ca daca vine un client cu bonitate foarte buna, coboram avansul. La leasingul pentru echipamente si real estate nu ne-am schimbat politica, avansul se discuta de la caz la caz, in