Factura de căldură a orădenilor se va diminua cu aproape 20% după extinderea utilizării apei geotermale în sistemul public de termie.
După eliminarea pierderilor din rețea și utilizarea deșeurilor la încălzire, cuantumul facturii de căldură aproape se va înjumătăți.
Consiliul Local Oradea a aprobat master planul de modernizare a sistemului termic din municipiu, iar apa geotermală și deșeurile organice vor deveni surse importante de energie. Un prim pas ce trebuie făcut este obținerea licenței de explorare a apei geotermale. După obținerea finanțării, Electrocentrale va trebui să achiziționeze capacități de extracție, injecție și repompare, sonde, unități de producere a energiei termice din apă geotermală cu o capacitate de 25 Gcal/h și unități de încălzire suplimentară a apei ajunsă la suprafață.
Se încălzesc cu apă geotermală
În total 18 puncte termice orădene, din cartierele Ioșia și Nufărul beneficiază deja de căldură produsă pe bază de apă geotermală. „Diferența de preț este evidentă. La blocul încălzit cu apă geotermală gigacaloria este 99,30 lei, iar la cele încălzite de la CET este 145 lei”, spune Petru Pitiș, președintele Asociației de Proprietari Cazaban –Oneștilor, care beneficiază de ambele surse de căldură. În Oradea sunt 12 sonde de apă geotermală, din care 11 pentru producţie şi una pentru injecţie. Transgex, singura firmă autorizată să exploateze apa geotermală, prepară energie termică în trei centrale. Societatea acoperă 20% din necesarul de energie termică a orașului. Două centrale livrează numai apă caldă de consum. Centrala din Ioșia, construită în parteneriat cu municipalitatea, furnizează agent termic pentru încălzire şi apă caldă de consum unui număr de 3120 de apartamente. În Oradea folosesc energie geotermală și 48 agenţi economici. “Dintre cei mai mari consumatori de apa geotermală amintim Universitatea O