Biblioteca Judeţeană Mureş a implementat un proiect de digititalizare a cărţilor de istorie. Atât studenţii de la istorie din cadrul Universităţii Petru Maior Târgu Mureş, cât şi toţi cei interesaţi au la dispoziţie un instrument util de informare reprezentat de materialele full-text în format digital despre istoria medie a României, pe pagina de internet a Bibliotecii Judeţene Mureş.
Bibliotecara Monica Avram, care a coordonat proiectul „Istoria României în formă electronică”, ne-a precizat că acesta s-a realizat cu prijinul Administraţiei Fondului Cultural Român (AFCR). „Nu am digitizat cărţile cap-coadă ci am ales fragmente, spre a ieşi de sub incidenţa legii dreptului de autor. Este o bază de date ce încontinuu este îmbunătăţită”, ne-a declarat Monica Avram, completând că proiectul a fost în valoare totală de 24.250 lei, din care AFCR a contribuit cu 11.200 lei, restul fiind fonduri locale.
„Fiind puţine exemplare de carte la bibliotecă, avantajul este că e mai uşor ca studenţii să descarce de pe internet informaţiile căutate. Paginile nu au fost scanate ci este text editabil, în format .pdf. Feed back-ul din partea studenţilor e unul bun, fiindcă ei vin la seminarii nu cu copii din cărţi ci cu paginile pe care le află de la noi. Şi nu mai au scuza negăsirii cărţii în bibliotecă”, a explicat Monica Avram, care e asistent la UPM. Ea ne-a declarat că are în vedere extinderea acestui proiect pentru a acoperi întreaga istorie a României, dar şi domeniul sociologie din care cititorii caută foarte multe cărţi.
“Nu vom intra în literatură, fiindcă cei interesaţi le pot afla accesând site-ul colegilor de la Brăila, care la rândul lor au digitizat bibliografia şcolară”, a completat Monica Avram.