Constantin Chiriac, directorul festivalului şi al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu anunţă, într-un interviu EVZ, „cel mai important festival anual de teatru din România”, care se va desfăşura între 28 mai – 7 iunie. Celebrul regizor Silviu Purcărete va fi prezent, la Sibiu, cu trei montări: „Faust”, „Metamorfoze” şi „Uriaşii munţilor, dar vor fi reprezentate şi alte spectacole excepţionale din străinătate, printre care „Livada cu vişini” şi „Studiu asupra Medeei”. Teatru, dans şi muzică, expoziţii şi conferinţe în sălile de teatru, în Piaţa Mare, la Cetatea Cisnădioara sau în săli de sport: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, ediţia a XVI-a, 28 mai – 7 iunie.
Constantin Chiriac, directorul festivalului şi al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu povesteşte, într-un interviu EVZ, despre „cel mai important festival anual de teatru şi de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din lume”, cu participanţi din 70 de ţări, 350 de evenimente ce se desfăşoară timp de unsprezece zile în 40 de spaţii de joc.
EVZ: Tema acestei ediţii a festivalului este „InOvaţii”. De ce această alegere?
Constantin Chiriac: În primul rând, pentru că e Anul European al Creativităţii şi Inovaţiei. În acelaşi timp, e un an de criză, un an de încercare, un an în care de multe ori criza e în capul nostru, pentru că sunt multe domenii în care criza încă nu şi-a arătat colţii.
E un studiu care s-a făcut în Franţa şi în Marea Britanie - din august până acum numărul spectatorilor a crescut la spectacolele vivante cu 18 la sută. Deci, practic, există un astfel de exemplu, cum şi la nivelul Sibiului ştiţi bine că noi avem biletele vândute la fiecare spectacol. Deci, din punct de vedere al spectatorului, nu e nici pe departe un moment de criză, dimpotrivă, am putea spune că e un moment de graţie.