75% dintre locuitorii Moldovei nu au avut ce să pună deoparte
Cei mai mulţi români nu s-au înghesuit să pună bani deoparte anul trecut, înainte de înrăutăţirea situaţiei economice, şi doar 29% dintre conaţionali au fost preocupaţi să-şi asigure o rezervă pentru zile negre.
Pe regiuni, cei mai chivernisiţi s-au dovedit a fi bucureştenii şi dobrogenii, 38%, respectiv 35% dintre ei declarând că au reuşit să facă economii, reiese dintr-un studiu realizat de Henley Centre Headlight pentru grupul Aviva. Sumele nu sunt însă prea mari şi doar 7% dintre cei care au economisit se pot lăuda că au acumulat cel mult o sută de euro pe an. Peste 1.500 de euro/an nu au reuşit să pună deoparte decât 4% dintre respondenţi, o zecime fiind bucureşteni. La polul opus se află locuitorii Moldovei – 75% dintre ei nu au economisit şi nici nu au de gând să o facă prea curând. Motivele sunt aceleaşi în toată ţara: 64% dintre români au spus că nu îşi pot permite să pună bani deoparte, în timp ce 18% au credite prea mari ca să se mai gândească la economisire.
Există şi dintre cei care nu au încredere în produsele financiare (13%), le este teamă că şi-ar putea pierde banii investiţi (12%) ori sunt mai degrabă puşi pe cheltuială, situaţie valabilă în cazul a 7% dintre respondenţi.
Speriaţi de criză, românii regretă creditele luate
Între timp, comportamentul românilor s-a schimbat, odată cu venirea crizei. Un studiu recent realizat tot de compania de asigurări Aviva arată că un sfert dintre români ar fi contractat credite mai puţine dacă ar fi ştiut că vor veni vremuri grele. Dacă ar putea da timpul înapoi cu unul sau doi ani, 54% dintre respondenţi ar fi început un plan de economisire pentru a avea acces la o rezervă de bani în astfel de momente. Alţi 49% dintre cei chestionaţi spun că ar fi ales să investească sume mai mari, iar 52% îşi doresc să fi fost sufici