* fermierii vor să fie sprijiniţi, printre altele, şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu din ferme
Crescătorii români de porci au solicitat Ministerului Agriculturii o serie de subvenţii în plus, care să-i ajute să se alinieze la nivelul fermierilor din UE. Reprezentanţii crescătorilor de porci, printre care reprezentanţii "Smithfield", ai Cooperativei Muntenia, ai Partonatului Cărnii de Porc şi ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România
, au avut o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), în care au înaintat propuneri privind acordarea de sprijin financiar în sectorul de creştere a porcilor pentru diminuarea efectelor crizei. "Vrem să fim sprijiniţi la fel ca în UE, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu din ferme, să primim subvenţii pentru a putea înfiinţa staţii de epurare şi staţii de biogaz", a explicat preşedintele Patronatului Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz. Potrivit acestuia, fermierii din UE au primit de la stat, pentru a se alinia la nivelul comunitar, subvenţii de până la 80% din investiţiile efectuate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu.
Potrivit MAPDR, propunerile organizaţiilor profesionale au privit prelungirea aplicării prevederilor Legii 150/2003 privind creditul agricol de producţie, susţinerea programelor de biosecuritate în ferme, acordarea de sprijin financiar pentru creşterea performanţelor în sectorul de reproducţie, precum şi acordarea de subvenţii pentru construcţia de ferme pentru reproducţie.
"Avem nevoie de toate aceste subvenţii pentru a transforma actuala situaţie grea în care se află agricultura românească, astfel încât să reuşim să reducem importurile de produse agricole. Am ajuns să importăm de peste două miliarde de euro", a concluzionat Caruz.
Acesta a adăugat că în cadrul întâlnirii de la MAPDR ferm