Comunistul Vladimir Voronin a fost ales presedinte al Parlamentului Republicii Moldova, fapt ce ii va permite sa controleze in continuare tot ce misca la Chisinau. Liderul comunist a fost ales cu 60 de voturi, opozitia neparticipand la vot.
Postul de presedinte al Parlamentului ii ofera lui Voronin o influenta sporita, legal chiar mare decat acea pe care o avea ca sef al statului, intrucat Legislativul il poate demite pe presedinte.
Presedintele Republicii Moldova are o pozitie mai degraba de reprezentare, dar, cu toate acestea, Voronin a condus in ultimii opt ani, din fotoliul de presedinte al Republicii Moldova, intreaga politica din tara, asta si pentru ca detinea controlul Partidului Comunist la putere.
Tot ieri, deputatul comunist Vladimir Turcan a fost ales prim-vicepresedinte al Parlamentului de la Chisinau, cu 60 de voturi pentru, in timp ce Grigore Petrenco a fost desemnat vicepresedinte. Celalalt vicepresedinte al Legislativului ar trebui sa fie un reprezentant din partea partidelor din opozitie, insa acesta nu a fost ales. Liderii grupurilor parlamentare din opozitie anuntasera anterior ca nu vor participa la alegerea conducerii Parlamentului.
Voronin s-ar vrea un Vladimir Putin al Moldovei
Aceasta ii trimite cu gandul pe unii analisti la schimbarea de putere din Rusia in 2008. Anul trecut Vladimir Putin a parasit postul de presedinte, predandu-i stafeta lui Dmitri Medvedev, si a fost numit premier. Cu toate acestea insa, el a ramas la conducerea tarii "in tandem" cu noul presedinte. Cei doi sustin ca actuala guvernare de la Moscova este una bicefala.
Potrivit Legii fundamentale a Re-publicii Moldova, statul este o republica parlamentara, iar seful statului este ales de Legislativ. Parlamentul moldovean urmeaza sa-l aleaga pe noul presedinte al statului, care trebuie numit in func-tie cu 61 de voturi din cele 101 al