Specialiştii spun că lipsa unui cămin le împinge pe tinerele mămici să-şi abandoneze bebeluşii
Viorica, de 19 ani, a devenit în urmă cu trei luni mama unui băieţel, pe care l-a botezat Ionuţ. Pe tânăra din Suceava a cuprins-o însă disperarea când şi-a dat seama că nu are un acoperiş deasupra capului, unde să îşi crească pruncul. „Am vrut să renunţ la el pentru că nu aveam unde să îl duc. Nu ştiam ce să fac şi am vrut să îl dau spre adopţie”, îşi aminteşte printre lacrimi femeia.
Odată ajunsă la Centrul Maternal „Micul Prinţ” din Botoşani, Viorica a primit consiliere psihologică. Cele trei luni petrecute în compania lui Ionuţ au făcut-o să se răzgândească şi să îşi dorească să îşi vadă copilul crescând alături de ea. Să îl înveţe primii paşi, primele cuvinte şi să îl audă spunându-i „mamă”. „Ionuţ este tot ce am mai scump pe lume. După ce
l-am născut am spus că în două-trei zile îl dau, dar doamnele de la maternitate mi-au spus să aştept, să mai am puţină răbdare. Nu ştiu cum ar fi fost viaţa mea dacă aş fi făcut prostia să îl dau”, adaugă tânăra. Cazul Vioricăi este unul fericit, spun angajaţii centrului maternal. „Tătăl a recunoscut copilul, dar nu poate să îi ofere un cămin. El lucrează la o spălătorie şi urmează să caute un spaţiu de locuit. Vine însă tot timpul pe aici şi îşi vizitează familia”, explică Camelia Popa, directorul centrului.
Aici mai sunt adăpostite 12 mame, cu vârste cuprinse între 17 şi 20 de ani. „De cele mai multe ori tinerele ajung aici din lipsa unei locuinţe. Sunt mame tinere şi necăsătorite, care nu beneficiază de sprijinul familiei”, mai precizează Camelia Popa.
În majoritatea cazurilor, tinerele se gândesc să renunţe la copii imediat după naştere. Speriate de gândul că nu îi vor putea întreţine, ele se gândesc că cea mai bună soluţie este să îi dea spre adopţie. „În primele patru luni se creeaz