Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a sustinut ieri ca avand in vedere semnalele primite din Uniunea Europeana, nu este de acord ca Romania sa fie invocata, in campania pentru Parlamentul European (PE), in dezbateri "politicianiste" pentru "masuri restrictive cu caracter populist".
"Avand in vedere semnalele primite din zona Uniunii Europene, ca ministru de externe al Romaniei nu pot fi de acord ca Romania sa fie invocata in dezbateri politicianiste din alte state ca motivatie pentru limite de actiune sau masuri restrictive cu caracter populist", a mai spus el, reamintind ca Romania a devenit un "membru demn" al UE dupa negocieri dificile si reforme "uneori dureroase" si beneficiind de consimtamantul tuturor statelor. El a adaugat ca MAE va urmari cu cea mai mare atentie mesajele politice din aceasta campanie electorala europeana si va reactiona la nivel diplomatic cu toata convingerea pentru ca imaginea si interesele Romaniei sa nu fie afectate.
Ministrul a precizat ca argumentul de a folosi in mod populist si politicianist imaginea Romaniei si a romanilor din strainatate, precum si a unor decizii ale UE din trecut, ca si argumente de campanie nu reprezinta, din perspectiva MAE, o abordare europeana.
"Vom reactiona chiar daca se va pune in discutie, eventual, explicatia unei retorici care tine de momentul electoral", a mai spus Diaconescu.
El a adaugat ca Guvernul Romaniei este perfect constient de obligatiile asumate in cadrul UE.
Camara inferioara a Parlamentului german a adoptat saptamana trecuta o recomandare pentru Uniunea Europeana de opri fondurile Uniunii pentru Romania, pe considerentul ca nu face reforma.
Premierul Emil Boc a reactionat sugerand mai mult decat transparent ca decizia Bundestagului are o legatura directa cu alegerile pentru Parlamentul European in care este implicata, evident, si Germania. "Oare la e