Oficialii europeni susţin că „derapajul” de anul trecut se datorează dărniciei Guvernului faţă de bugetari şi pensionari, nu condiţiilor de criză
Comisia Europeană a pornit, oficial, procedura de deficit excesiv împotriva României, pentru că în 2008 statul român a avut un deficit bugetar de 5,4%, aproape dublu faţă de cel maxim admis de UE, de 3% din PIB. Primele sancţiuni ar putea fi aplicate anul viitor, acestea urmând să fie stabilite în vară.
Comisia a ţinut să precizeze că România nu poate da vina pe criză pentru depăşirea pragului impus de UE, adică fostul Guvern nu are scuza unor cheltuieli extraordinare legate de prevenirea crizei. Concluzia CE este foarte clară: o mare parte din deficit se datorează măririi salariilor şi pensiilor- „Cifra (deficitul de 5,4% din PIB, n.r.) reflectă, în principal, derapări importante ale cheltuielilor curente, în special ale cheltuielilor cu salariile din sectorul public şi ale cheltuielilor cu prestaţiile sociale, precum şi previziuni exagerat de optimiste privind veniturile şi, în mai mică măsură, o scădere bruscă a veniturilor colectate în ultimul trimestru al anului 2008 datorită încetinirii economice”, se precizează în comunicatul oficial.
Fostul ministru de Finanţe, Varujan Vosganian, a declarat în repetate rânduri că deficitul foarte mare de anul trecut s-a datorat atât scăderii drastice a veniturilor cât şi unor cheltuieli neprevăzute, printre care despăgubirile acordate acţionarilor Fondului Proprietatea. El a subliniat la un moment dat că „acest deficit este mai degrabă o mândrie decât o eroare de natură fiscală”.
Sancţiunile ar putea fi aplicate din 2010
Vestea bună, dată tot de Comisie, este că primele sancţiuni, care ar putea lua forma unor penalităţi sau restrângerea accesului la fondurile europene, ar putea fi date abia la începutul anului viitor. “CE trebuie să decidă dacă va