Doar stimularea „agresivă“ a economiilor poate scoate ţările din recesiune, susţine Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel. Statele Unite şi zona euro riscă să piardă un deceniu de creştere economică, dacă nu încurajează economiile şi nu „salubrizează“ sistemul bancar. Citiţi şi:
Krugman despre criza financiară: Ar fi trebuit să îmi dau seama
Câstigătorul Nobelului pentru economie se declară terifiat de actuala criză financiară
Avertismentul aparţine profesorului Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie. Aflat în aceste zile la Beijing, Krugman a făcut o serie de prognoze asupra situaţiei economice mondiale, preluate de Reuters.
„Operăm cu jumătăţi de măsură care ajută economia să şchiopăteze fără a se redresa şi cu măsuri care ajută băncile să supravieţuiască fără a fi cu adevărat prospere. Facem ceea ce au făcut japonezii în anii ‘90”, a comentat Krugman.
“Principala mea îngrijorare este că Statele Unite şi zona euro vor înregistra decenii pierdute, asemenea Japoniei, în anii 1990”, a afirmat el.
Krugman consideră că numărul angajărilor nu va creşte în 2009 şi 2010 în Statele Unite, unde rata şomajului a atins în aprilie 8,9%, maximul ultimilor 25 de ani. “Necesitatea şi urgenţa unui al doilea program de stimulare economică devine din ce în ce mai clară. Au nevoie de măsuri foarte, foarte puternice de stimulare”, a declarat americanul, referindu-se atât la ţara sa, cât şi la statele UE.
În viziunea lui Krugman, testele de stress derulate de guvernul SUA la cele mai mari 19 bănci americane “au câştigat timp” pentru Administraţia Obama, însă nu au răspuns întrebării dacă băncile au suficient capital pentru a-şi îndeplini rolul cheie în economie.
China acţionează periculos
Pe de altă parte, Krugman a lăudat China pentru implem