Comisia Europeană a lansat miercuri procedura de deficit excesiv împotriva României, Lituaniei, Maltei şi Poloniei, în contextul deficitelor bugetare de mai mult de 3% raportate în 2008, conform unui comunicat al CE. Comisia a considerat că deficitul bugetar de anul trecut, de 5,4% din PIB, a fost cauzat în principal de cheltuielile cu salariile bugetarilor, şi în mică măsură de criza economică globală. Totuşi, prima etapă în cadrul procedurii de deficit excesiv nu se va traduce prin sancţiuni financiare aplicate Bucureştiului, a explicat un purtător de cuvânt al CE.
Întrebat dacă Bruxelles-ul aplică sancţiuni financiare Bucureştiului ca urmare a începerii procedurii de deficit excesiv, Mark English, purtător de cuvânt CE a răspuns: "Categoric nu" .
"Comisia a adoptat azi rapoarte prin care constată că anul trecut au existat deficite bugetare în cele patru ţări analizate azi, nimic mai mult", a spus el, potrivit NewsIn, făcând referire la rapoarte similare adoptate şi pentru Lituania, Polonia şi Malta.
Citiţi şi
- Europa ne sancţionează pentru deficitul bugetar excesiv
- Comisia Europeană va lua măsuri disciplinare împotriva României
- Pogea: România nu va fi sancţionată de Comisia Europeană pentru un deficit excesiv
- Legea salarizării unice: medic = profesor
Deficitul public al României a atins 5,4% din PIB în anul 2008. Cifra reflectă, în principal, derapaje importante ale cheltuielilor curente, în special ale cheltuielilor cu salariile din sectorul public şi ale cheltuielilor cu prestaţiile sociale, precum şi previziuni exagerat de optimiste privind veniturile şi, în mai mică măsură, o scădere bruscă a veniturilor colectate în ultimul trimestru al anului 2008, din cauza încetinirii economice, se arată în comunicat.
Comisia a ajuns la concluzia că