Multi dintre restantierii de astazi sunt clienti care au luat in ultimii ani credite cu grad mare de indatorare, de 60-70% din venituri, mizand pe faptul ca salariile lor vor creste si povara ratelor va deveni mai usoara, insa planurile lor au fost date peste cap de aparitia crizei financiare, care a dus la inghetarea costurilor salariale in toate companiile, spune Bogdan Dobre, directorul general al Ralfi, al treilea jucator de pe piata creditelor de consum, membru al grupului american GE Money.
"Foarte multi s-au indatorat in contul veniturilor viitoare, acesta este si unul dintre motivele pentru care bancile si alte institutii financiare au dat credite cu grad de indatorare de 60-70%. Ideea pe care se bazau era ca in anii urmatori veniturile lor vor creste, iar gradul de indatorare se va reduce sub 50%, insa salariile au inghetat din cauza crizei", afirma directorul general al Ralfi.
Dobre, 39 de ani, a intrat in echipa GE Money in februarie 2008, dupa ce a fost director general adjunct in cadrul CitiFinancial Romania si a activat in cadrul ING Bank si al Bancii Tiriac.
"Nimeni nu putea prevedea anul trecut ce urma sa se intample, eram dupa patru ani in care salariile s-au dublat. Oamenii stiau ca salariile le cresc, iar in prima parte din 2008 nimic nu ii impiedica sa creada ca vor avea cresteri si in 2009. Este surprinzator, dar sunt mai putini restantieri printre clientii care au luat credite in magazin decat printre cei cu credite de nevoi personale. Explicatia sta in faptul ca cei care au luat credite in magazin au venituri mai mici si nu au avut acces la credite bancare, iar acum sunt mai putin indatorati decat cei cu imprumuturi de nevoi personale, care au de obicei venituri mai mari si credite la mai multe banci si firme de leasing", explica directorul general al Ralfi.
Afaceri la jumatate
Americanii de la GE Money, divi