Preturile de consum au urcat in aprilie cu 0,27%, ritm de crestere injumatatit fata de nivelul de 0,5% din martie, iar rata anuala a coborat de la 6,71%, la 6,45%, pe fondul aprecierii monedei nationale si a ieftinirii preturilor serviciilor.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, marfurile nealimentare au inregistrat in aprilie cea mai mare crestere a preturilor de consum, de 0,81%, comparativ cu luna anterioara, in timp ce marfurile alimentare s-au scumpit cu doar 0,03%. Pe de alta parte, preturile serviciilor s-au redus in aprilie cu 0,45% fata de martie, cele mai mari scaderi fiind inregistrate de transportul aerian - cu 2,08%, posta si telecomunicatii - cu 1,58%, precum si de chirii - cu 0,97%.
Otilia Ciotau, economist-sef al Piraeus Bank, spune ca evolutia inflatiei a fost in acord cu asteptarile analistilor. „Dupa cresterea neasteptata a preturilor din primul trimestru, cand toate cele trei componente ale cosului de consum au inregistrat majorari semnificative ale preturilor, cifrele din aprilie marcheaza in mod clar o schimbare de trend", spune Ciotau.
Reducerea ratei anuale a inflatie s-a datorat in principal aprecierii leului in opinia analistilor. Moneda nationala s-a apreciat in aprilie cu 1,21%, cursul coborand de la 4,23 lei/euro la finele lunii martie la 4,18 lei/euro la sfarsitul lui aprilie.
Un factor care a influentat cresterea preturilor de consum in aprilie a fost majorarea accizelor la alcool si tutun.
Pe segmentul marfurilor nealimentare pretul la tutun si tigari a crescut in aprilie cu 6,25% fata de martie, in timp ce costul pentru autoturisme si piese de schimb s-a redus cu 1,34%.
In grupa marfurilor alimentare, majorari ale preturilor de consum cu mai mult de 1% au fost inregistrate doar de grupa alte legume si conserve de legume. Pe de alta parte, cele mai mari ieftiniri au fost