Comisia Europeană (CE) a declanşat azi procedura de deficit excesiv împotriva României, stabilind că deficitul bugetar din 2008, peste nivelul de 3% din PIB, nu poate fi considerat o depăşire excepţională şi nici temporară a pragului acceptat prin Pactul de Stabilitate. „Având în vedere deficitele bugetare de mai mult de 3% din PIB raportate în 2008, Comisia Europeană a adoptat miercuri, în cadrul componentei corective a Pactului de stabilitate şi creştere, rapoarte
Comisia Europeană (CE) a declanşat azi procedura de deficit excesiv împotriva României, stabilind că deficitul bugetar din 2008, peste nivelul de 3% din PIB, nu poate fi considerat o depăşire excepţională şi nici temporară a pragului acceptat prin Pactul de Stabilitate.
„Având în vedere deficitele bugetare de mai mult de 3% din PIB raportate în 2008, Comisia Europeană a adoptat miercuri, în cadrul componentei corective a Pactului de stabilitate şi creştere, rapoarte pentru Lituania, Malta, Polonia şi România. Ținând seama de contextul economic şi de toţi ceilalţi factori relevanţi, s-a examinat dacă deficitul nu s-a îndepărtat prea mult de valoarea de referinţă şi dacă depăşirea a avut un caracter excepţional sau temporar. Comisia a ajuns la concluzia că în niciunul din cazuri nu a fost respectat criteriul deficitului din tratat”, se arată într-un comunicat al instituţiei europene.
În cazul României, CE notează că deficitul public a ajuns la 5,4% din PIB în anul 2008, cifră care reflectă, în principal, derapări importante ale cheltuielilor curente, în special ale celor cu salariile din sectorul public şi cu prestaţiile sociale.
Verdict CE: „Slabă planificare şi execuţie bugetară”
CE consideră că deficitul public din 2008 reflectă şi previziuni exagerat de optimiste privind veniturile şi, în mai mică măsură, o scădere bruscă a veniturilor colectate în ultimul trimestru al an