Ingrediente: 1 kg făină, 8 gălbenuşuri (+ 1 gălbenuş sau 2 pentru uns cozonacii), un praf de sare, 3 pachete zahăr vanilat, 2 bucăţele de unt sau margarină, coaja rasă de la o lămâie, 2 mâini de zahăr, două linguri de ulei, 30 g drojdie proaspătă, 250 ml lapte.
Umplutura: 400 g mac măcinat, 200 g zahăr, 4 linguri lapte praf. Glazura: 2-3 linguri zeamă lămâie, 5 linguri zahăr praf.
Mod de preparare:
În 250 ml de lapte călduţ dizolvăm drojdia, 2 linguri de zahăr, sarea şi zahărul vanilat si se pune la dospit o jumătate de oră.
Adăugăm in faina, cele 8 gălbenuşuri, untul, zahărul, coaja rasă de lămâie şi frământăm până când aluatul face băşici, punem şi o lingură de ulei şi mai frământăm circa 10 minute, apoi îl punem la loc călduţ, ca să-şi dubleze volumul. Macul măcinat împreună cu zahărul îl amestecăm cu 4 linguri de lapte praf, împărţim aluatul pe jumtatate şi îl întindem cu mâna în două dreptunghiuri, aşezăm umplutura. Rulăm aluatul pe latura mai lungă iar capetele le ungem cu un pic de albuş şi le suprapunem apăsând uşor. Aşezăm cozonacii în tăvi unse, facem crestături în zig-zag, ii lăsăm la dospit încă 20 de minute. Ungem cozonacii cu gălbenuş de ou şi-i punem în cuptorul preîncălzit. Primele 5 minute îi coacem la foc iute, apoi la foc mic, aproximativ o oră. După ce îi luăm din cuptor îi lăsăm 2-3 minute în tăvi, după care îi scoatem, îi aşezăm pe un prosop, îi acoperim cu alt prosop, peste care punem o pungă, încă un prosop, şi îi lăsăm aşa până se răcesc. La final, stropim cozonacii cu o glazură făcută din 2-3 linguri de zeamă de lămâie amestecată cu 5 linguri de zahăr praf.
Ingrediente: 1 kg făină, 8 gălbenuşuri (+ 1 gălbenuş sau 2 pentru uns cozonacii), un praf de sare, 3 pachete zahăr vanilat, 2 bucăţele de unt sau margarină, coaja rasă de la o lămâie, 2 mâini de zahăr, două linguri de ulei, 30 g drojdie proaspătă, 250 ml lapt