Ultimul număr al revistei Foreign Policy România oferă un răspuns la una dintre întrebările care frământă guvernele lumii. Politicienii din întreaga lume cheltuiesc miliarde de euro pe tehnologii curate despre care spun că vor crea locuri de muncă. Odată cu izbucnirea crizei economico-financiare, presa internaţională a început să publice constant articole prin care susţinea că tehnologiile „verzi” vor pune capăt recesiunii.
În revista Foreign Policy, Matthew E. Kahn, profesor de economie la University of California, Los Angeles, oferă o perspectivă mai pesimistă în privinţa acestei chestiuni.
El nu contestă beneficiile pe care mediul le va avea de pe urma implementării măsurilor „verzi“, dar, în acelaşi timp, nu crede că acestea ar scoate omenirea din colapsul financiar.
Trecerea la ecologie a devenit curentul principal şi politicienii, de la Londra la Seul, cheltuiesc miliarde pe tehnologii curate despre care spun că vor crea locuri de muncă.
Mediul va avea de câştigat
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a făcut mari promisiuni în legătură cu politica sa de mediu încă de la începutul mandatului. El s-a angajat să investească în următorul deceniu 150 de miliarde de dolari în tehnologia verde, susţinând că aceasta va duce atât la transformarea industriilor, cât şi la scoaterea ţării din criza economică prin generarea a milioane de noi locuri de muncă.
Ba mai mult, Congresul american se gândeşte la o serie de măsuri menite să reducă emisiile cu efect de seră printre care reducerea utilizării combustibililor fosili şi creşterea ponderii energiei alternative.
Astfel de planuri nu au fost elaborate doar de autorităţile americane. Premierul britanic Tony Blair a lansat apeluri similare pentru un nou „Acord Mondial Verde“ care să ducă la o economie cu mai