Sute de bolnavi sunt nevoiţi să umple buzunarele firmelor de îngrijiri la domiciliu pentru serviciile medicale pe care ar trebui să le primească gratuit.
Suferinţa bolnavilor a devenit mai nou o afacere profitabilă pentru unii. Sub oblăduirea unei legislaţii permisive, tot mai multe firme de îngrijiri la domiciliu încasează bani frumoşi pentru că au grijă de bolnavi. Şi, culmea, cu permisiunea statului, care se uită impasibil cum bolnavii sunt storşi de bani.
Precum ciupercile după ploaie
Sistemul de îngrijri la domiciliu a fost inventat pentru a degreva spitalele de cheltuieli inutile. Pentru că o zi de spitalizare costă foarte mult, s-a luat hotărârea ca bolnavii să fie spitalizaţi doar atât cât este nevoie pentru a li se rezolva urgenţa, după care să fie lăsaţi pe mâna unei firme de îngrijri la domiciliu, care să-i pună pe picioare. Pentru a arăta că vine în întâmpinarea bolnavului, legiuitorul a inclus aceste servicii medicale, pe care spitalul nu i le mai oferea, în pachetul de servicii medicale oferite asiguraţilor. Numai că drepturile acestora nu au fost susţinute şi financiar. Fondurile repartizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au devenit de la un an la altul tot mai mici, iar firmele de îngrijiri la domiciliu, tot mai numeroase. Dacă în urmă cu aproximativ cinci ani, în Dolj erau două firme de îngrijri la domiciliu, în 2009 numărul acestora a ajuns la 11. Ceea ce dovedeşte că afacerea este profitabilă.
28 de bolnavi, în trei luni
Că banii sunt puţini o spune Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Reprezentanţii instituţiei au declarat că fondurile primite pe trei luni abia au ajuns pentru 28 de bolnavi. „În aprilie, au fost depuse 43 de cereri, din care au fost acceptate 28. Dintre celelalte 15 cereri, nouă au fost refuzate pe motivul insuficienţei prevederii bugetare propuse