CORESPONDENŢĂ DIN CHIŞINĂU Liderul comunist Vladimir Voronin a fost ales marţi, prin vot secret, în funcţia de preşedinte al Parlamentului, cu 60 de voturi ale deputaţilor comunişti. Opoziţia nu a participat la votare, motiv pentru care Voronin a certat-o, spunând că "nu are obraz", deoarece "ţara se află în criză". Aceasta după ce, în campania electorală, Voronin declarase că R. Moldova va deveni "un paradis financiar" în perioada crizei mondiale.
Votarea a decurs fără surprize! 60 de comunişti au intrat în cabina de vot - 60 de voturi a acumulat Vladimir Voronin pentru a accede în funcţia de şef al Legislativului. Aşa cum a promis, opoziţia nu a participat la votare, deoarece consideră că "votul din 5 aprilie a fost fraudat". Liderii opoziţiei au anunţat că nu vor înainta şi nu vor participa la alegeri pentru funcţii în cadrul Legislativului.
La rândul său, Vladimir Voronin a acuzat opoziţia de iresponsabilitate. El i-a certat pe liderii partidelor necomuniste, spunând că nu au obraz, "deoarece ţara este în criză", iar ei refuză cooperarea. Totuşi, el s-a arătat convins de faptul că Parlamentul va reuşi să aleagă în curând un nou şef al statului, deşi pentru aceasta comuniştilor nu le ajunge un vot, iar opoziţia este decisă să blocheze alegerea noului preşedinte şi, astfel, să provoace alegeri parlamentare anticipate.
Mai mult, cele trei partide de opoziţie (PL, PLDM şi AMN) nu exclud posibilitatea de a participa la alegeri anticipate pe o listă comună, iar unele partide necomuniste extraparlamentare deja şi-au anunţat sprijinul pentru o astfel de forţă politică anticomunistă.
După ce Vladimir Voronin a devenit preşedinte al Parlamentului, alegerea noului şef al statului a devenit practic o necesitate şi o urgenţă, deoarece, conform legislaţiei moldoveneşti, funcţia de deputat este incompatibilă cu orice altă funcţie, deputaţii, inclusiv V