Uniunea Europeană acordă sprijin nerambursabil de până la 200.000 de euro pentru finanţarea activităţilor meşteşugăreşti tradiţionale.Finanţarea activităţilor meşteşugăreşti din bani europeni poate acoperi până la 70% din totalul investiţiei, respectiv 60% pentru proiectele din Regiunea Bucureşti-Ilfov. Finanţarea activităţilor meşteşugăreşti tradiţionale se înscrie în cadrul măsurii 312 din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Ajutorul financiar este de până la 50.000 de euro pentru persoanele fizice autorizate şi de maximum 200.000 de euro pentru proiectele implementate de microîntreprinderi. Banii pot acoperi până la 70% din totalul investiţiei, respectiv 60% pentru proiectele din Regiunea de Dezvoltare Bucureşti-Ilfov.
Meşteşugurile, reinventate
Cei care vor să aplice pentru aceste fonduri trebuie să ştie că orice activitate cu specific meşteşugăresc local este finanţabilă. Aici pot fi incluse cele de artizanat, activităţile de meşteşugărit tradiţionale precum olărit, ţesut, pictură de icoane, mic mobilier, bijuterii tradiţionale, încondeierea ouălor sau sticlărie tradiţională. Şi proiectele care vizează activităţi tradiţionale non-agricole cu specific local sunt de asemenea eligibile.
Aici sunt incluse activităţi precum prelucrarea tradiţională a lânii, cea a fierului, broderie, confecţionarea de instrumente muzicale, prelucrarea tradiţională a lemnului, inclusiv mici magazine de desfacere a produselor proprii.
Pentru a putea primi finanţare europeană pentru activităţi tradiţionale meşteşugăreşti, cei interesaţi trebuie să fie proprietarii terenului aferent investiţiei sau să îl aibă în concesiune pentru o perioadă de minimum zece ani. În plus, sediul social şi punctul de lucru pentru realizarea investiţiei trebuie să fie în mediul rural.
Atenţie la cheltuielile care nu pot fi