Cimitirele severinene au devenit potenţiale surse de venit pentru infractori Mânerele de la capacele cavourilor, crucile de fier şi chiar şi candelele au devenit o sursă de bani pentru cei ce trăiesc de pe urma vânzării fierului vechi. De departe, cel mai vitregit cimitir este cel situat în cartierul severinean Dudaşul Schelei, loc din care s-a furat tot ce este metal, iar majoritatea cavourilor şi crucilor arată de parcă aici ar fi căzut bombe. „E vai de noi! Cei dragi nouă, cei care au trecut în lumea de dincolo, nu au pace şi odihnă nici în pământ. Pentru noi, cei rămaşi în viaţă este un chin, că acum trebuie să reparăm toate stricăciunile. Şi asta înseamnă bani. Nu am depus plângere la poliţie, că şi aşa nu se face nimic. Este vorba de hoţii de fier vechi. Păcat că s-a ajuns până la a distruge mormintele pentru câţiva lei“, ne-a spus tanti Lenuţa, o localnică ce zilnic trece pragul cimitirului să vadă ce au mai furat hoţii.
„Trebuie să îi iertăm“
Referitor la ce se întâmplă în cimitirele din vecinătatea oraşului, consilierul pe probleme de media al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, preot Viorel Vlăducu ne-a declarat: „Este o faptă reprobabilă, un păcat pentru cine nu respectă un mormânt. Suntem creştini şi trebuie să credem în îndreptarea acestora, trebuie să îi iertăm şi să ne rugăm pentru cei ce nu respectă canoanele bisericeşti. Şi ei ar trebui să se pocăiască“.
IPJ: „Nu sunt cazuri de profanări“
Am sesizat şi noi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi cu privire la acest caz, însă, conform declaraţiei purtătorului de cuvânt al instituţiei, până la această dată nu s-a înregistrat nicio plângere în acest sens. „Referitor la solicitatea din data de 12.05.2009, privind profanarea şi distrugerea de morminte din municipiul Drobeta Tr. Severin, vă facem cunoscut faptul că, de la începutul anului 2