Costul asigurarii impotriva riscului de neplata pentru obligatiunile emise de Romania a coborat in prima saptamana din luna mai cu mai mult de 100 de puncte de baza, in conditiile intrarii primei transe a banilor de la FMI, redeschizand accesul la emiterea de eurobonduri, considera analistii.
Pana vin banii de la UE pentru finantarea deficitului bugetar, Finantele continua sa inghita lichiditati de pe piata monetara, intarziind scaderea dobanzilor si relansarea creditului.
Pe fondul ameliorarii perceptiei de risc de tara, cotatiile CDS (credit default swap) au ajuns pe mai la circa 300 de puncte. Cu alte cuvinte, asiguratorii straini cereau o prima de risc de 3%, adica 30.000 de dolari pentru a asigura pe cinci ani obligatiuni in valoare de un milion de dolari emise de statul roman.
"Incheierea acordului de finantare cu FMI, CE, BM si BERD creeaza premisele imbunatatirii accesului Romaniei la pietele externe de capital privat prin reducerea substantiala a primei de risc asociata de investitori Romaniei", sustine Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
El a explicat ca Ministerul de Finante s-a imprumutat in ultimele luni doar de pe piata interna deoarece un imprumut prin emisiune de eurobonduri era extrem de costisitor ca urmare a unei perceptii foarte proaste a investitorilor fata de Romania. De la inceputul anului, Trezoreria a vandut titluri de stat in valoare de circa 30 mld. lei, suma imprumutata fiind de aproape 10 ori mai mare fata de intervalul similar din 2008.
Costul finantarii inca este mai mare decat vara trecuta
Finantele au iesit ultima data pe pietele externe in luna iunie a anului trecut, lansand o emisiune de eurobonduri de 750 mil. euro, la o dobanda de 6,5% si un randament de 6,69%. Intervalul de pret a fost de 170-175 puncte de baza peste referinta (rata medie swap in euro la zece ani) in conditi