Potrivit deciziei lui Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, mai bine de jumătate din cei 1.000 de asistenţi maternali din judeţ vor rămâne fără loc de muncă.
1 /. Hotărârea vine la scurt timp după ce sindicaliştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi (DGASPC) Iaşi au câştigat în instanţă, prin decizie definitivă, irevocabilă şi executorie, o serie de sporuri şi drepturi salariale: plata concediului, plata zilelor de sâmbătă şi duminică la valori duble şi plata muncii prestate în sărbătorile legale. Instanţa a obligat DGASPC Iaşi să plătească angajaţilor săi suma totală de 1 milion de euro, iar aceşti bani ar trebui asiguraţi de CJ Iaşi.
“Nu avem bani şi atunci vom reduce numărul asistenţilor maternali. Cheltuielile pe care le avem cu asistenţa socială sunt extrem de mari, mai mult de jumătate din buget se duce acolo. Avem aceste şcoli speciale, foarte costisitoare, acele centre de zi pentru persoane cu dizabilităţi grave, sunt cheltuieli extrem de mari, iar dacă ni se aduc alte poveri financiare vom fi perturbaţi în activitatea noastră şi vor suferi foarte mulţi. Din 1.000 de asistenţi maternali vor rămâne numai 360. Un asistent care avea înainte grijă de un copil va lua acum în grijă trei copii, aşa cum este norma în toate ţările civilizate”, a declarat Constantin Simirad, preşedintele CJ Iaşi.
Pentru ca situaţia să arate în final exact cum spune Simirad, Ion Florin, directorul DGASPC Iaşi şi-a trimis astăzi asistenţii sociali pe teren pentru a începe trierea asistenţilor maternali.
“În maxim două săptămâni vom prezenta la CJ un plan de reducere a cheltuielilor pentru toate măsurile de protecţie. De azi echipele de asistenţi sociali vor face o evaluare a situaţiei copiilor aflaţi în asistenţă maternală şi o evaluare a asistenţilor maternali, pentru a se vedea câ