De luni bune, securea şomajului ameninţă mii de vasluieni. Mulţi sunt la un pas de pensie, iar o eventuală disponibilizare îi sperie. Sunt conştienţi că, după perioada de şomaj, nu mai au nici o şansă să fie angajaţi.
Aşa că varianta pensionării pe caz de boală îi atrage din ce în ce mai mult. Au suferinţe mai vechi, neglijate ani la rând pentru a-şi păstra serviciul, şi care acum înseamnă pentru mulţi luminiţa de la căpătul tunelului.
Din statisticile Casei Judeţene de Pensii (CJP) Vaslui, cel mai sărac judeţ din România, reiese că, de la începutul acestui an, numărul pensionarilor pe caz de boală a crescut sensibil faţă de perioada similară a lui 2008. Dacă în primele luni ale anului precedent în judeţ s-au înregistrat 200 de pensionări pe caz de boală, anul acesta numărul de dosare noi a ajuns deja la 247. "Este vorba de o creştere de 20%", a precizat Petronela Jalbă, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Vasluienii sunt din ce în ce mai bolnavi, neglijenţa, stresul şi nesiguranţa zilei de mâine contribuind major la actuala stare de sănătate a oamenilor. Criza economică i-a speriat pe unii şi i-a băgat subit în spital pe alţii. După ce ani buni şi-au neglijat sănătatea, actualii sau potenţialii disponibilizaţi îşi fac controale şi analize medicale, în speranţa că vor reuşi să intre în categoria bolnavilor pe caz de boală. Medicii vorbesc chiar despre o vulnerabilitate crescută din acest punct de vedere, mai ales în rândul bărbaţilor. Şi asta, deoarece ei sunt stâlpul casei, au muncit şi şi-au susţinut financiar familiile, iar acum se văd în postura de a rămâne pe drumuri.
ÎN TOPUL ŞOMAJULUI
Vasile Alexa mai are doi ani până la pensie. Munceşte de o viaţă în construcţii. A văzut mulţi colegi plecând în şomaj din cauza crizei. De două ori a scăpat de disponibilizare. Nu ştie însă la ce să se aştepte. Are do